Filosofie voor beginners pdf

Permacultuur is een ontwerpmethode die zijn inspiratie haalt uit de natuur. De bedoeling is om leefomgevingen te ontwerpen, die de diversiteit, de stabiliteit en de veerkracht vertonen van natuurlijke ecosystemen. Filosofie voor beginners pdf permacultuur verbeteren we de kwaliteit en produktiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving. Hierop zijn verschillende antwoorden en visies mogelijk.

De leegroof en de uitputting der aardse grondstoffen en rijkdommen verminderen en beperken. Zo blijven ook toekomstige generaties verzekerd van een Aarde die overvloed schenkt aan iedereen. Samen te werken met de natuur, in plaats van er tegen in. Planten en dieren te bestuderen in al hun aspecten, in plaats een gebied te bekijken als een eenzijdig op monocultuur gebaseerd productiesysteem. 1970 door Bill Mollison, een Australische ecologist en professor.

Tijdens zijn jarenlang verblijf in de wilde natuur observeerde hij als bioloog de werking van natuurlijke systemen. Maar hij raakte erg van streek door de toenemende vernietiging en teloorgang van de natuur en het milieu. In plaats van deze vernietiging te bestrijden, besloot hij te werken aan een positieve oplossing. Samen met David Holmgren schreef Bill Mollison enkele boeken en in de jaren tachtig begonnen ook de workshops en permacultuur ontwerpcursussen. Een ethische grondslag die bepaalt hoe met elkaar en met de Aarde om te gaan, is de ruggengraat van de permacultuur. We onderscheiden drie belangrijke ethische principes.

Het betekent verder dat we de biodiversiteit op gang brengen en verspilling vermijden. Permacultuur is een gesloten kringloop en werkt volgens de natuurlijke wetten en elementen. Er komt geen chemie aan te pas en men houdt rekening met de seizoenen. De bedoeling is niet meer te nemen dan nodig. Met liefdevolle aandacht samenwerken met de Aarde en de natuur. Aarde te beschadigen en uit te putten.